Potrebna vam je podrška? Pozovite nas na:   +381 61 67 075 67  Viber WhatsApp                                                                                                                Srpski jezik Engleski jezik

Vožnja po snegu i ledu – Šta sve morate da znate

Leto je po svemu sudeći daleko iza nas. Kišni dani su sve češći, a samo je pitanje dana kada će nas iznenaditi (a neke i obradovati) sneg. Bez obzira da li uživate u vremenskim prilikama koje nam slede, vrlo je bitno da na vreme prilagodite svoju vožnju i navike u saobraćaju. U ovom blogu ćemo vam dati neke savete kako da vožnja po snegu i ledu bude najbezbednija moguća. Ne dozvolite snežnim prilikama da vas iznenade i ugroze vašu bezbednost na putu. Vozite odgovorno kako zbog sebe, tako i zbog drugih učesnika u saobraćaju. Pročitajte ovih par saveta ispod.

Dobra preglednost

Iako zvuči kao vrlo jednostavan savet, mnogi vozači potpuno zaborave na ovako bitne detalje. Da biste imali potpunu kontrolu nad vašim vozilom, morate prvo da imate dobru preglednost. To znači da treba da testirate funkcionalnost vaših brisača pri niskim temperaturama kako bi bili sigurni da neće da popuste kad je najbitnije. Isto tako, neophodno je da pronađete i tečnost za brisače koja neće da se zaledi ispod nule i samim tim nanese više štete nego koristi. Iskoristite grejanje u kolima da odledite prednje staklo ako je zaleđeno. Dobra preglednost je glavni preduslov za sigurnu vožnju.

Upoznajte se sa vašim automobilom

Još jedan preduslov za dobru kontrolu nad vozilom i bezbednost na putu je poznavanje samog automobila. Ako ste ga tek nabavili, velike su šanse da još ne znate sve njegove cake. U tom slučaju je dobra ideja da potražite neke dodatne informacije o vozilu na internetu. Verovatno postoje vozači koji su voljni da podele svoje iskustvo sa vama. Sa druge strane, ako ste kupili polovni automobil, možete dobiti informacije iz prve ruke od originalnog vlasnika. Pozovite ga i raspitajte se da li treba da znate nešto kada je u pitanju vožnja po snegu i ledu.

vožnja po snegu i ledu

Držite rastojanje

Bez obzira kakve su vaše vozačke navike inače, u kišnim i snežnim uslovima morate da držite nešto veće rastojanje od drugih vozila. Nikad ne znate kada točkovi mogu proklizati ili da li ćete stići da usporite na vreme. Isto tako, ne možete uvek lako da procenite kako će gume da se ponašaju na površini po kojoj vozite. Pritom, zimi ne treba da se oslanjate na naglo kočenje. Veće su šanse da proklizaju gume ako kočite naglo i iznenada. Umesto toga, uvek probajte da usporite vaš automobil postepeno kako ne bi došlo do problema.

Proverite stanje vaših guma

Kad smo već kod proklizavanja, bitno je i da gume koje koristite budu u dobrom stanju. Obavezno proverite da li ima nekih oštećenja na njima, kao i da li su dovoljno napumpane. Manje-više sve pumpe u Srbiji nude uslugu besplatnog punjenja guma sa digitalnim meračom. Ako nisu u pitanju zimske gume ili ako su već previše izlizane, obavezno ih zamenite. Još jedna stvar koju morate da proverite je i stanje rezervne gume koja vam verovatno stoji u gepeku. Nikad ne znate kada vam može zatrebati, a loše vremenske prilike mogu dodatno da pogoršaju stvari.

Vožnja po snegu i ledu u iznajmljenom vozilu

Kada vozite iznajmljeno vozilo, morate da budete još oprezniji na putu. Ukoliko dođe do udesa vašom krivicom, najveće su šanse da ćete sami snositi sve troškove. Pritom, svi saobraćajni prekršaji koje napravite se naplaćuju znatno više kada je u pitanju rent a car vozilo. To je zbog toga što se svako iznajmljeno vozilo smatra kao službeni automobil i samim tim, kazne su desetostruko veće.

Rent a car Beograd Citroen c4

Rent a car Box

Kako biste osigurali sigurnu vožnju i pri lošim vremenskim uslovima, bitno je i da izaberete pravi automobil u rent a car agenciji. Srećom, Rent a car Box ima širok izbor kvalitetnih vozila koja su spremna da se uhvate u koštac sa nevremenom na pravi način. Posetite naš sajt, pogledajte šta sve imamo u ponudi i učinite sve da ostanete bezbedni na vašem putovanju.

1

administrator

rentadmin

Komentari (2 коментара)

Komentari (2):

Ostavite vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *