Potrebna vam je podrška? Pozovite nas na:   +381 61 67 075 67  Viber WhatsApp                                                                                                                Srpski jezik Engleski jezik

Kako voziti bezbedno po kiši? Saveti za vožnju bez problema po nevremenu

Vožnja po kiši, bez obzira da li ona pada u maloj količini ili je pljusak u pitanju, predstavlja jednu od najopasnijih i najzahtevnijih situacija u saobraćaju. Kišni i vlažni uslovi u saobraćaju direktno su povezani sa višom stopom svih nezgoda ili udesa koji se događaju na putevima. Tačnije, neodgovarajuća i neprilagođena vožnja po kišnim oklonostima razlog je mnogih saobraćajnih nesreća. Verovali ili ne, čak 46 odsto svih saobraćajnih nesreća povezano je sa neadekvatnom vožnjom po kiši.

Činjenica je da ćete morati, bez obzira u kom delu Srbije živite, jednom morati da upravljate vozilom po kiši. Mokri putevi i smanjena vidljivost na drumovima neposredno utiču i na način vožnje. Zato vam pružamo proverene i sigurne savete kako da na najbezbedniji način upravljate vozilom po nepovoljnim vremenskim i temperaturnim okolnostima. Međutim, postoje određene stvari koje treba da uradite pre nego što uopšte krenete na put po kiši.

Obavezno se raspitajte o vremenskoj prognozi i budućim vremenskim okolnostima. Proverite stanje četvorotočkaša – njegove gume, motor, farove i slično. I, naravno, ukoliko vam nije hitno, nemojte polaziti na put po teškoj kiši bez preke potrebe. Imajte u vidu da nam se i zima iz dana u dan približava, te će vam svakako biti dragoceni i saveti za vožnju po snegu i ledu.

Vožnja po kiši – Obavezno uključite brisače i usporite dok vozite

Prvo i osnovno što treba da uradite prilikom upravljanja automobilom ili bilo kojim drugim vozilom po kiši jeste da uključite brisače. Na taj način ćete, uz redovno održavanje čistog vetrobranskog stakla, značajno poboljšati vidljivost na putu. Ono što je bitno da uradite jeste da jednom godišnje zamenite brisače kako biste predupredili mogućnost njihovog kvara, pucanja ili kidanja.

Najbitnije je da, dok vozite po kiši, obavezno usporite. Naime, tokom bilo kakvih neželjenih vremenskih okolnosti, vaš prvi “vozački instinkt” treba da bude usmeren ka tome da vožnju prilagodite takvim uslovima.

vožnja po kiši Rent a Car Box 2

Vlažni putevi smanjuju trenje za oko jednu trećinu, povećavajući verovatnoću nastnaka nepotrebnog proklizavanja. Drugim rečima, trebalo bi u istoj srazmeri (dakle, za oko jednu trećinu) da smanjite brzinu vozila. Zvučaće vam neverovatno, ali čak i mala količina kiše može drum učiniti izuzetno klizavim. To je zbog toga što dolazi do mešanja vode i motornog ulja, te se na putevima stvara masni sloj.

Obavezno uključite svetla i sve vreme budite fokusirani na put

Verovatno već znate da je u Srbiji zakonska obaveza da farovi na vozilu budu uključeni i po dnevnom svetlu. Međutim, kada je vožnja po kiši u pitanju, to ne treba da predstavlja samo normativnu, već i društveno-moralnu obavezu. Dakle, čim počne da pada kiša, obavezno uključite sva svetla na četvorotočkašu. Takva vrsta signalizacije je jedan od najbezbednijih načina “komunikacije” između vozila.

Prednja svetla omogućavaju drugim vozačima lakši i bolji pregled vašeg vozila. Kiša uvek podrazumeva i smanjenu preglednost, što znači da će vam uključivanje svetla omogućiti da i vi imate bolji uvid i pregled puta.

Možda je i izlišno spominjati, ali budite striktno fokusirani na put, sa obema rukama na volanu, kada vozite po kiši. Obratite pažnju, ne samo na put, već i na pešake, kao i na druge učesnike u saobraćaju. Mobilni telefon i ostale elektronske uređaje najbolje sklonite po strani. Ukoliko ima još putnika u vozilu osim vas, bilo bi izuzetno korisno (i poželjno) da ne razgovarate sa njima tada.

Vožnja po kiši – Držite distancu od drugih vozila i ne kočite naglo

Kao i u slučaju iznajmljivanja vozila za zimovanje, neophodno je da držite odgovarajuće rastojanje od drugih vozila tokom vožnje. Nepisano pravilo jeste da treba da ostanete četiri do pet sekundi iza vozila koje se nalazi ispred vas. Na ovaj način imate sasvim dovoljno vremena da se zaustavite ili adaptirate svoju vožnju ako je to potrebno. Takođe, držanjem distance od automobila ispred vas sprečićete da vam vidljivost na putu budu smanjena, zbog izduvnih gasova vozila ispred vas.

Nemojte nikako, narodski rečeno, da “nagazite” kočnicu snažno i jako. Drugim rečima, izbegavate da lupate nogom o kočnicu. Naime, ako to učinite, rizikujete da naglo skliznete sa vozilom napred, čime ćete izgubiti kontrolu nad njim. Takođe, ako isuviše često “udarate” kočnice, može se desiti da do njih dospe voda što če ih učiniti manje delotvornijim. Mnogo je bolja alternativa usporavanja vozila da, umesto naglog kočenja, ublažite gas koji dajete.

vožnja po kiši Rent a Car Box 3

Takođe, nemogućnost brzog zaustavljanja vozila po kiši je još jedan razlog zbog čega uvek treba da ostavite dodatni prostor između vašeg i vozila ispred vas.

Čuvajte se proklizavanja

Jedno je sigurno – isuviše brza vožnja po kiši i vlažnim putevima za posledicu uvek ima proklizavanje automobila ili drugog vozila. Stoga, uvek obazrivo, oprezno i usporeno skrećite u krivinima, da ne rizikujete svoje, ali i tuđe zdravlje i život. Proklizavanje vozila uvek podrazumeva i totalni gubitak kontrole nad vozilom. Inače, za proklizavanje je dovoljno da vozite brzinom 55 kilometara na sat na svega tri milimetra kiše.

Kao što vidimo, vožnja po kiši, iako deluje bezazleno – u realnosti uopšte nije takva. Ako nemate svoje vozilo ili ono trenutno nije u funkciji, a treba da se odvezete po kiši, apsolutno ne treba da imate nedoumicu da li da pozovete taksi ili iznajmite rent a car. Ukoliko želite najsigurnije, odnosno najbezbednije četvorotočkaše za vožnju po kiši, onda je najam vozila rešenje za vas. Najveći izbor rent a car vozila definitivno možete pronaći u agenciji Rent a Car Box.

Sva naša vozila su su pouzdana, proverena i redovno održavana u ovlašćenom servisu. Kod nas možete pronaći samo i isključivo najbolja vozila za iznajmljivanje, čime ćete značajno ušedeti i novac i vreme. Rezervišite svoj rent a car na vreme, po najnižim cenama u srpskoj prestonici, putem mobilnog telefona ili računara. Izabereite najbolji rent a car u Beogradu, jer smo mi u svakom trenutku vaš pouzdan partner tokom vožnje.

 

1

administrator

rentadmin

Komentari (1 коментар)

Komentari (1):

Ostavite vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *