Potrebna vam je podrška? Pozovite nas na:   +381 61 67 075 67  Viber WhatsApp                                                                                                                Srpski jezik Engleski jezik

Šta raditi u slučaja udesa u iznajmljenom automobilu?

Kada rentirate bilo koje vozilo, to činite da biste otputovali na dugo čekani odmor, porodično putovanje i slično. Ili, da biste jednostavno uživali u vožnji automobilom kojim ste oduvek hteli da upravljate. Zato i ne čudi da je rent a car usluga sve popularnija u svetu, ali i kod nas. Prema tome, najmanje što u tom trenucima želite jeste da doživite udes u iznajmljenom automobilu. Ali, činjenica je da se, naročito na drumovima u Srbiji, neretko događaju saobraćajne nezgode i udesi.

Upravo zato, treba biti spreman na ovakve, prilično neprijatne situacije u svakom trenutku. Inače, ovakve situacije se, načelno posmatrano, rešavaju na sličan način kao i kada biste doživeli udes u sopstvenom automobilu. Međutim, činjenica je da rentirano vozilo nije u vašem vlasništvu. Stoga, postoji nekoliko specifičnosti i pravila na koja treba obratiti pažnju. Treba napomenuti da nam zimska sezona približava, kada su saobraćajni udesi, statistički posmatrano, učestaliji. Zato se treba adekvatno pripremiti i za vožnju po snegu i ledu. 

Udes u iznajmljenom automobilu – Postarajte se da li svi učesnici u nezgodi u redu

Pre nego što bilo koju radnju preduzmete u vezi sa iznajmljenim automobilom, pobrinite se za vaše i zdravlje drugih putnika. Proverite da li su učesnici u saobraćajnom udesu povređeni, kao i koliki je stepen njihovih povreda. Nemojte pokušavati sami da ih izvučete iz vozila ili da ih pomerite ako su u velikim bolovima, kao u slučaju preloma noge, kičme i slično. Odmah kontaktirajte Hitnu pomoć, policiju i ostale nadležne i dežurne službe.

Nakon što ove stvari uradite, neophodno je da razmenite kontakt informacije sa drugim učesnicima u udesu. Pokušajte da zabeležite registarske tablice drugih vozila, imena, prezimena i brojeve telefona učesnika u ovoj nezgodi. Ovo se odnosi na situaciju kada se sudar dogodio sa drugim vozilom, ali i ako ste se sudarili sa tuđom imovinom (nepokretnošću).

udes u iznajmljenom automobilu Rent a Car Box 2

Ako je moguće i izvodljvo, fotografišite mesto saobraćajne nesreće, kao i mesta na vozilima gde je nastala šteta.

Pozovite rent a car agenciju od koje ste iznajmili automobil, kao i vašu osiguravajuću kuću

Ovo što smo do sada naveli važi i za slučaj saobraćajnih nezgoda u vlastitom vozilu. Međutim, kada doživite udes u iznajmljenom automobilu, morate pozvati i rent a car agenciju od koje ste auto i rentirali. Objasnite im sve detalje udesa, kada i kako je do njega došlo. Po pravilu, rent a car agencija bi trebalo da snosi troškove popravke, pa čak i zamene rentiranog vozila ako je to potrebno. U svakom slučaju, većina rent a car agencija vam neće refundirati iznos novca koji ste platili za najam, osim ako niste drugačije unapred dogovorili.

Kontaktirajte i vaše osiguravajuće društvo i raspitajte se da li je vaša polisa osiguranja sveobuhvatna. Odnosno, pitajte da li se njome, i pod kojim uslovima, pokrivaju troškovi u slučaju udesa u rentiranom automobilu, ili te troškove snosite sami. Saznajte i koliki je vaš udeo, odnosno učešće u šteti. To je deo (procenat) štete koji snosite sami, na osnovu zaključenog ugovora o osiguranju.

Rent a car agencije, kada je u pitanju osiguranje, uglavnom pokrivaju sledeće troškove. To su: troškovi popravke vozila u slučaju štete i troškovi u slučaju krađe. Ali i troškovi osiguranja od odgovornosti prema trećim licima. Međutim, da biste znali ko će i koliko snositi troškove štete, potrebno je da se utvrdi krivica (odgovornost) za udes u iznajmljenom automobilu.

Udes u iznajmljenom automobilu – Pokušajte da saznate čija je odgovornost

Dakle, utvrđivanje odgovornosti, kada je u pitanju udes u iznajmljenom automobilu, važno je zbog određivanja visine i tereta snošenja troškova. Ako prilikom iznajmljivanja vozila niste platili posebno osiguranje ili osiguranje u slučaju štete, onda štetu plaća vaše osiguravajuće društvo rent a car agenciji. I to samo u slučaju da je tako predviđeno polisom osiguranja. Bez obzira da li je krivica za udes vaša ili ne, dužni ste da platite rent a car agenciji učešće u šteti.

Međutim, ako polisa osiguranja ne pokriva troškove štete u iznajmljenom automobilu, pojedinim rent a car agencijama dužni ste da platite kao da i dalje rentirate vozilo. Na primer, ako popravka automobila traje pet dana, platićete rent a car agenciji kao da iznajmljujete vozilo pet dana.

udes u iznajmljenom automobilu Rent a Car Box 3

Pojedine rent a car agencije nude ugovore o najmu u kojima postoji i posebna stavka na osnovu koje je ta agencija dužna da pokrije sve troškove štete u bilo kojoj nezgodi u iznajmljenom vozilu. Pod uslovom, naravno, da im plaćate premiju osiguranja. To znači da rent a car agencija, od koje ste iznajmili automobil, snosi sve troškove za štetu na iznajmljenom automobilu. Ali, i troškove za štetu drugog automobila sa kojim ste imali udes – ako je krivica vaša.

Rent a Car Box – Vaš najpouzdaniji partner prilikom vožnje

Kao što vidimo, ako doživite udes u iznajmljenom automobilu, postoje brojni faktori na koje treba treba obratiti pažnju. Međutim, moramo da istaknemo jednu rezervu. Sva pravila koja smo naveli nisu fiksna i variraju, od rent a car kompanije do rent a car kompanije. Ako želite da iznajmite sigurna, pouzdana, redovno servisirana i najbolja vozila u Beogradu, onda vaš izbor treba da bude Rent a Car Box. Ako dođe do udesa u kojem je učestvovalo vozilo koje ste iznajmili od naše agencije, odmah pozovite policiju i nas.

U roku od 24 sata ćemo vam obezbediti drugo vozilo, bilo koje kategorije, u slučaju da ne postoji vaša odgovornost za ovu nezgodu. Što će vam uštedeti sve troškove. Sve što je potrebno jeste da popunite i potpišete evropski izveštaj koji se nalazi u dokumentima koje će vam proslediti policija. Takođe, neophodno je da dostavite i podatke o svim licima koja su u saobraćajnoj nezgodi učestvovala.

udes u iznajmljenom automobilu Rent a Car Box 4

Mi smo tu da vam maksimalno olakšamo i pomognemo u svim nepredviđenim situacijama u saobraćaju. Ali, na prvom mestu – da vaše trenutke vožnje učinimo prijatnim i nezaboravnim iskustvom. Izaberite najbolji rent a car u Beogradu. Izaberite Rent a Car Box.

1

administrator

rentadmin

Komentari (Нема коментара)

Komentari (0):

Ostavite vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *