Potrebna vam je podrška? Pozovite nas na:   +381 61 67 075 67  Viber WhatsApp                                                                                                                Srpski jezik Engleski jezik

Automatski ili manuelni menjač? Šta je bolje?

Iako su manuelni menjači standard kada je u pitanju domaće tržište, situacija se ipak polako menja. Sve je više automobila kod nas koji se prilagođavaju američkom stilu i nude automatske menjače. Slična je situacija i kod rent a car agencija. Oni obavezno navode da li automobil dolazi uz automatski ili manuelni menjač. Samim tim, morate da znate koje su prednosti jednog ili drugog. U ovom blogu ćemo vam objasniti koje su razlike i kako one mogu uticati na vaš izbor savršenog rent a car vozila sledeći put. Pravo je vreme da se konačno rešite tih nedoumica i napravite najbolji izbor.

Automatski ili manuelni menjač?

Bez obzira na činjenicu da postoji nekoliko vrsta automatskih menjača na tržištu, oni se manje-više svode na isto. U pitanju su menjači koji ne zahtevaju promenu brzina, već uglavnom imaju samo četiri podešavanja – vožnja, parking, rikverc i neutralna pozicija. Mehanizam unutar menjača zapravo radi posao umesto vas. Rent a car agencije vole ovaj sistem iz razloga što su mnogo manje šanse da dođe do oštećenja motora ako vozač loše promeni brzinu. Automatik sve to sam obavlja.

Prednosti automatskog menjača

automatski menjači

Kako biste mogli da se odlučite između ova dva moda, morate pre svega da znate koje su prednosti obe verzije.

  • Jednostavni za korišćenje – Iako manuelni menjači nisu preterano komplikovani za korišćenje, činjenica je da su automatici znatno jednostavniji. Ne morate da razmišljate o brzinama i da li ste pogodili pravu. Ako vozite, izaberete Drive. Ako parkirate, izaberete Parking.
  • Sprečava gušenje motora – Pored toga što su lakši za korišćenje, automatici ujedno i znatno smanjuju rizik od gušenja motora. To je jedan od čestih problema sa manuelnim menjačem i može se desiti svima.
  • Bolji za brdovite predele – Vožnja po brdovitim predelima ume da bude komplikovana za manje iskusne vozače. Nije jednostavno pogoditi pravu brzinu i prilagođavati je usponu. Ukoliko niste sigurni u svoje vozačke sposobnosti, nema dileme da li izabrati automatski ili manuelni menjač.
  • Gužve u saobraćaju – Isto tako, automatski menjač ume da bude veoma koristan za gužve po gradu. Sa manuelnim je promena brzina jednostavno gubljenje vremena. Samim tim, ako znate da ćete voziti pretežno po gradu, možete jednostavno da iznajmite automatik.

Prednosti manuelnog menjača

ručni menjači

Manuelni iliti ručni menjač je ipak još uvek zastupljeniji kod nas. Kao i kod automatskog, i on ima svoje prednosti.

  • Efikasnija potrošnja goriva – Generalno, manuelni menjači su lakši, jednostavniji i imaju više brzina od automatika, pa samim tim efikasnije troše gorivo. Po nekim istraživanjima, vozači mogu da uštede do 15 posto više goriva sa manuelnim menjačima što nije mala stvar.
  • Bolja kontrola – Razlog zašto veliki broj vozača preferira ručne menjače je i taj što oni pružaju više kontrole. Bez obzira što rent a car agencije više vole da iznajmljuju automatike, sa manuelnim ćete ipak imati bolji osećaj za automobil i biti efikasniji pri vožnji. Iskusni vozači mogu da budu tačniji od automatika i da menjaju brzine u pravom trenutku.
  • Jefitnije – Na kraju krajeva, manuelni menjači su jeftiniji i za kupovinu i za održavanje. Samim tim, nije isto da li ćete izabrati automatski ili manuelni menjač prilikom iznajmljivanja rent a car vozila.

Rent a car Box – Vaš izbor

Bez obzira na to da li vam više odgovara automatski ili manuelni menjač, treba uvek imati opcije kada je u pitanju iznajmljivanje rent a car vozila. Najbolje agencije kao što Rent a car Box vam uvek nude izbor tako da se sami možete odlučiti za ono što vam više odgovara. Posetite naš vebsajt, pogledajte kakva sve vozila imamo u ponudi i naručite omiljeni model putem interneta. Tako možete da istražite model koji želite i uporedite potrošnju goriva sa onim što vama odgovara kako biste prošli najjeftinije i najpovoljnije.

1

administrator

rentadmin

Komentari (Нема коментара)

Komentari (0):

Ostavite vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *