Potrebna vam je podrška? Pozovite nas na:   +381 61 67 075 67  Viber WhatsApp                                                                                                                Srpski jezik Engleski jezik

Da li postoje i koje su posledice ukoliko zakasnite sa vraćanjem iznajmljenog vozila?

Saobraćajne gužve, kolapsi i “špicevi” i tzv. krkljanci predstavljaju čestu pojavu na ulicama glavnog grada Srbije. Ovo se naročito može videti (i iskusiti) kada se ljudi vraćaju sa posla ili u slučaju nepovoljnih vremenskih okolnosti. Ovakve situacije vas mogu zadesiti kada se vozite sopstvenim automobilom, gradskim prevozom, ali i rentiranim vozilom. Bilo kako bilo, u ovim, ali i u mnogim drugim slučajevima događa se neizbežno – kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila.

Nesumnjivo je da je rent a car usluga sve popularnija širom planete, ali i u našoj zemlji. Jedan od razloga njene popularnosti jeste upravo mogućnost da se brže doputuje na željenu destinaciju. Međutim, kada treba da vratite iznajmljeni četvorotočkaš u rent a car agenciju, nikada ne znate koje sve okolnosti mogu uticati na kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila. Zato se ovde sa razlogom postavlja pitanje – šta činiti ukoliko zakasnite da vratite iznajmljeno vozilo u predviđenom roku? Da li postoje i koje su konsekvence nevraćanja iznajmljenog automobila u ugovoreno vreme?

Treba istaći da nam se zima približava, te je kašnjenje sa vraćanjem rentiranog automobila i te kako moguća opcija u slučaju vožnje po snegu i ledu.

Kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila – Postoje li posledice?

Kao što vidimo, kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila se može desiti veoma lako i neočekivano. Jednostavno, “zaglavite se” negde u saobraćaju ili vam nestane goriva i shvatite da nećete stići da vratite automobil na vreme. Prvo što u ovom slučaju treba da uradite jeste da pozovete rent a car agenciju. Tada ih obavestite o svim okolnostima kašnjenja. Ukoliko ih informišete na vreme i opravdate svoj nedolazak, manja je verovatnoća da će vam rent a car agencija naplatiti kaznu zbog kašnjenja i neispunjenja ugovorne obaveze.

kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila Rent a Car Box 2

Imajte u vidu su rent a car kompanije unapred “predvidele” mogućnost nastanka ovog problema. Zato one (agencije) uglavnom daju određeni produženi rok za vraćanje automobila, tzv. grejs period. Prema podacima većine rent a car agencija, ovaj grejs period različit. On traje od 30 minuta do dva i po sata. Početak grejs perioda se računa od trenutka kada ste, pri potpisivanju ugovora o najmu automobila, pristali da vratite iznajmljeno vozilo.

Međutim, ako ne vratite iznajmljeni automobil i nakon isteka grejs perioda, rent a car agencije vam mogu naplatiti kaznu zbog nepoštovanja ugovorne obaveze. Ali, takođe vam mogu naplatiti i svako dodatno vreme (sat, dan…) za koje ste zadržali vozilo kod sebe duže od ugovorenog roka.

Šta ukoliko želite da zadržite rentirani automobil duže od ugovorenog roka?

Postoje rent a car kompanije koje će vam naplatiti i ceo dan najma, čak i ako sa njegovim vraćanjem kasnite nekoliko sati. Međutim, postavlja se sledeće pitanje. Šta ukoliko znate da nećete da zakasnite, već, jednostavno želite (ili vam je potrebno) da zadržite rentirani automobil duže od ugovorenog roka? Recimo, iznajmili ste kombi za grupno ili porodično putovanje, otišli na odmor i želite svoj boravak na tom odmoru da produžite. Šta u ovom slučaju?

kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila Rent a Car Box 3

I u ovoj situaciji, kao i u prethodnoj, prvo što treba da uradite jeste da kontaktirate rent a car agenciju. Obavestite ovlašćena lica da želite da zadržite iznajmljeno vozilo. Ukoliko je rent a car kompanija u mogućnosti, produžiće rok najma za vas. Na taj način, izbeći ćete plaćanje kazne za kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila. Umesto toga, najverovatnije ćete morati da platite dodatnu dnevnu cenu najma.

Ova cena, u zavisnosti od rent a car agencije, može biti ista ili viša u odnosu na cenu dnevnog najma koju ste inicijalno platili. Nemojte se čuditi ukoliko vam rent a car agencije naplate višu cenu za produžavanje roka najma. To je zato što ove kompanije nju (cenu) posmatraju kao “last minute” cenu.

Kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila – Šta ako kasnite sa preuzimanjem rentiranog automobila?

Možemo da zaključimo da kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila uopšte nije nerealna situacija. Naprotiv. I, kao što smo već istakli, na to može uticati pregršt okolnosti. Pored ove vrste kašnjenja, moguće je da se desi i da ne stignete na vreme da “pokupite”, odnosno preuzmete auto čiji najam ste ranije rezervisali. Kao i u prethodnim slučajevima, obavezno pozovite i obavestite svoju rent a car agenciju da ćete zakasniti. Ukoliko ovo ne učinite, pretpostavka većine rent a car agencija jeste da nećete uopšte doći. Nakon toga automatski dolazi do raskida ugovora o najmu.

kašnjenje sa vraćanjem iznajmljenog vozila Rent a Car Box 4

Zato, kao i u slučaju kašnjenja sa vraćanjem rentiranog automobila, postoji grejs period. To je vremenski period u kojem će vas iznajmljeno vozilo sa vozačem čekati na određenoj lokaciji. Nakon njegovog isteka, rezervacija se otkazuje, a vozilo “povlači” u agenciju. I, u većini ovakvih slučajeva, nećete imati pravo na povraćaj novca ako ste unapred platili najam, ali to zavisi od agencije do agencije. Stoga, ako želite najbolje i najkvalitetnije uslove za iznajmljivanje vozila, onda vaš izbor svakako treba da Rent a Car Box.

Rent a Car Box – Za vašu sigurnu i udobnu vožnju

Ukoliko kasnite sa vraćanjem vozila, svako kašnjenje se kod nas naplaćuje kao dodatni dan najma. Međutim, ako želite da zadržite vozilo duže od ugovorenog roka, dovoljno je da nas pozovete dan ranije pre isteka ugovorenog roka, kako bismo vam produžili broj dana iznajmljivanja. Pored toga, nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, pouzdana, sigurna, redovno održavana i najbolja vozila za iznajmljivanje u Beogradu.

Koje god vozilo želite da iznajmite kod nas, to ćete učiniti brzo, lako, uz minimum administracije i – što je najvažnije – bez bilo kakvih skrivenih troškova! Upravo zato Rent a Car Box ima reputaciju jednog od najboljeg rent a car-a u Beogradu. Sa nama i uz nas vam je ušteda novca zagarantovana. Izaberite vozilo, kontaktirajte nas i uverite se iz prve ruke zbog čega je Rent a Car Box vaš siguran partner tokom vožnje.

1

administrator

rentadmin

Komentari (Нема коментара)

Komentari (0):

Ostavite vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *