Potrebna vam je podrška? Pozovite nas na:   +381 61 67 075 67  Viber WhatsApp                                                                                                                Srpski jezik Engleski jezik

Bezbednost dece u vožnji – Na koji način zaštititi naše mališane u saobraćaju?

Bezbednost dece u vožnji jedna je od najvažnijih stavki kada govorimo o saobraćaju. Da li znate da su saobraćajne nesreće među najčešćim uzrocima smrti dece? Izmenama Zakona o saobraćaju precizno su utvrđeni načini na koji se deca mogu prevoziti u kolima. Kazne za nebezbednu vožnju dece značajno su povećane, a mogu biti novčane i zatvorske. Na poštovanje propisa ne treba da nas motiviše jedino zakonska kazna, već pre svega briga o sigurnosti naših mališana.

Bezbednost dece u vožnji – istine i zablude

Često možemo videti roditelje koji decu na kratkim, a ponekad i dužim relacijama, prevoze na prednjem sedištu ili čak u krilu, dok voze. Ovakav nemar posledica je neznanja. Već pri minimalnim brzinama, uz silu ubrzanja, težina deteta postaje nekoliko puta veća od realne. To znači da pri udaru automobila u drugo vozilo ili predmet, bez obzira na to koliko smo jaki ili brzi, nećemo moći da dete zadržimo u naručju.

Bezbednost dece u vožnji 1

Posledice ovakve neopreznosti mogu biti vrlo ozbiljne. Najblaži oblici povrede su nagnječenje, masnice i otoci, ali, u težim slučajevima, može doći do preloma rebara, ekstremiteta i kičmenih pršljenova, pa čak i do smrtnog ishoda. Trauma koju dete doživi može ga pratiti do kraja života. Statistika kaže da se više od 70 odsto saobraćajnih nesreća dešava upravo u gradu, na razdaljinama manjim od 8km. Dakle – bez obzira da li idete u obližnju prodavnicu ili ćete voziti samo nekoliko ulica, dete morate staviti u odgovarajuće autosedište.

Zakonske novine koje se tiču bezbednosti dece u vožnji

Zakon kaže da se autosedište mora koristiti za prevoz dece niže od 135cm, dok se za prevoz dece starije od četiri godine može koristiti buster. Uslov je da je dete dovoljno visoko da mu pojas može biti pravilno postavljen preko tela i da ni u kom slučaju ne sme prelaziti preko detetovog vrata ili stomaka. Na prednjem sedištu automobila mogu se voziti samo lica starija od 12 godina.

Izuzetak su bebe koje se u autosedištu-nosiljci voze okrenute suprotno od smera vožnje. Tom prilikom neophodno je isključiti vazdušni jastuk suvozača jer bi, prilikom njegovog aktiviranja, beba pretrpela ozbiljne posledice. Jedna od zakonskih novina je i to što će sada, u slučaju kada naprave saobraćajni prekršaj sa detetom u vozilu, vozači snositi dodatne posledice. To u praksi znači da će, ukoliko neko sa detetom prođe kroz crveno svetlo, dobiti 6 kaznenih poena za načinjeni prekršaj, ali i još dva dodatna poena jer je ugrozio život deteta.

Bezbednost dece u vožnji – autosedišta

Autosedišta su jedini način da dete bezbedno prevezemo automobilom. Kako bi autosedište zaista zaštitilo dete, ono mora biti pravilno postavljeno. Pojasevi moraju biti dobro zategnuti da bi se sprečilo proklizavanje i ispadanje deteta iz sedišta u slučaju udesa. U zimskom periodu decu treba prevoziti bez jakni jer one onemogućavaju da dobro zategnemo pojas sedišta. Treba naglasiti da do povreda dece ne dolazi samo prilikom sudara, već i pri naglom kočenju automobila.

Bezbednost dece u vožnji 1

Dete se može povrediti udaranjem u neko od prednjih sedišta. Posebno su osetljivi vrat, glava i kičma dece.

Ne igrajte se životom svoje dece!

Korišćenjem autosedišta, drastično se smanjuje broj povreda dece u vožnji. Od najranijeg uzrasta kod dece treba razvijati svest o važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju. Zdrave navike najlakše ćemo im usaditi ličnim primerom. Ako se sami ne vezujemo tokom vožnje, ne možemo očekivati da će naša deca to činiti kada su u sedištima. Najčešći uzrok smrti u vožnji je, pored neprilagođene brzine i vožnje pod dejstvom alkohola, nevezivanje pojaseva. Naravno, vožnju je neophodno prilagoditi vremenskim uslovima, pogotovo kada su u pitanju kiša i poledica.

Imajte u vidu da nam se zima iz dana u dan približava, te je potrebno, kada je u pitanju bezbednost dece u vožnji, striktno poštovati savete koji se tiču vožnje po snegu i ledu.

Rent a Car Box – Bezbednost dece i svih putnika uvek je na prvom mestu

Ukoliko želite svoju decu da vozite u najsigurnijim vozilima, čime ćete i sebi i svojim mališanima osigurati udobnu i bezbednu vožnju, nećete se pokajati ukoliko u te svrhe iznajmite vozilo.

Agencija za iznajmljivanje vozila Rent a Car box svojim korisnicima besplatno obezbeđuje dečije autosedište uz iznajmljeno vozilo. Nama je najvažnija bezbednost vas i vaših najmilijih. Olakšaćemo vam obavljanje dnevnih obaveza i osigurati bezbedan prevoz svih putnika u našim vozilima. Bilo da naša vozila iznajmljujete za jednodnevni obilazak srpske prestonice, vikend izlet do nekog obližnjeg grada ili za višednevni boravak na moru i planini, naša kvalitetna vozila i autosedišta stoje vam uvek na raspolaganju.

Naša vozila su bezbedna, pouzdana i redovno servisirana. Njihovim iznajmljivanjem štedite vreme i novac jer spadamo među najpovoljnije rent a car agencije u zemlji. Na raspolaganju smo vam 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Budite slobodni da nas kontaktirate i rezervišete rent a car vozilo po želji.

1

administrator

rentadmin

Komentari (1 коментар)

Komentari (1):

Ostavite vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *